Over ons

Het bestuur bestaat uit de volgende personen:
Caspar Broekman, voorzitter
Iris van Maarschalkerwaart, secretaris en penningmeester
Evelien Jesaijes, bestuurslid
Jean-Marc de Waart, bestuurslid

De bestuursleden zijn onbezoldigd.

Dit project is een initiatief van dierenarts Caspar en dierenrecht jurist Iris.

Iris en Caspar brachten in 2018 een vakantie door op het prachtige eiland Santo Antao. Zoals bij iedere vakantie besloten ze om dit keer ook een initiatief of project voor zwerfdieren te bezoeken, maar tot hun verbazing bleek dat helemaal niet te bestaan. Tijdens het eerste deel van hun verblijf zagen ze wel zwerfhonden, maar er leek geen spanning tussen hond en mens, ze leefden in harmonie. Wellicht was er geen probleem?

Maar verder reizend naar de andere kant van het eiland richting Ponta do Sol zagen ze wel degelijk ontzettend veel zwerfhonden. Voornamelijk rond het verlaten vliegveld. Ze zagen pups, zonder moederhond, talloze dolende honden zonder zorg en daarmee werd het zaadje gepland voor hulp aan deze dieren.

Ze gingen al snel weer terug voor een korte vakantie, met als belangrijkste doel te kijken of de thuisloze dieren als probleem werden ervaren. Het was onduidelijk of de overheid wel open stond voor hulp van buitenaf. Al pratende kwamen ze er achter dat er wel degelijk problemen waren rond de aanzienlijke hoeveelheid zwerfhonden, vooral het kleinvee liep gevaar, tot grote frustratie van de bewoners van het eiland.

Hun aanbod om te helpen werd dan ook met open armen ontvangen. Het is prachtig om te zien dat er samenwerking is tussen de betrokken partijen, dat het een beperkt gebied betreft wat het overzichtelijk maakt en dat het enthousiasme van de diverse dierenvrienden er voor zorgt dat dit project werkelijk van start is gegaan in 2019.

Het doel is om meerdere malen per jaar als team af te reizen naar het eiland om een castratieproject te draaien. Daarnaast worden lokale artsen uitgerust met materiaal om het werk voort te zetten wanneer de Nederlandse vrijwilligers niet aanwezig zijn. Ook educatie komt aan bod, er is een mooi pakket ontwikkeld en dit zal worden uitgerold op de lagere scholen. De samenwerking met alle partijen verloopt positief en soepel, wat ons vertrouwen geeft in een betere toekomst voor mens en dier.

Als je vragen hebt over dit project of ons wilt steunen, aarzel niet en neem contact met ons op!

Iris en Casper tijdens hun reis naar het mooie eiland.